Menneen maailman lumon ja nykypäivän rajamailla seikkailevan nuoren naisen elämää kissalasten ja loppumattomien projektien kanssa.
sunnuntai 3. maaliskuuta 2013
Pienen k-tuolin tarina alusta loppuun
Tässä on yksi pikkuinen k-tuoli, jonka pienuus ja erikoiset käsinojat tekevät siitä hyvin omalaatuisen yksilön. Muoto on kaunis ja hyvin siro, mutta monet kuluneet vuodet olivat verottaneet tuolin kuntoa melkoisesti. Tuossa kunnossa alkoi tuolin matka kohti parempaa huomista!
Kahvisäkkejä, narua, vaneria... Tuoliin on käytetty kaikkia saatavissa olevia materiaaleja.
Sisuksista paljastui siksak-jouset, joten tuoli on hieman uudempaa tekoa. Tarkempaa ikää minulla ei ole tiedossa, mutta siksak-jousia ei ole valmistettu kovinkaan kauaa, muutamia vuosikymmeniä vasta.
Joten eikun puuhaan; tekninen kangas, juuttia, täytelankalenkkejä ja meriheinällä täyttämään:
Jalat siklasin, hioin ja petsasin pariin otteeseen Herdinin petsillä, sävy Tiikki. Pintaan kolme kerrosta Osmo Colorin 3101:stä, sama käsittely käsinojissa. Sitten päälle taas juuttia, reunoihin lastua ja läpiompeleet:
Sitten aletaankin ompelemaan reunoja. Reunaompeleet tekevät reunoista napakat ja erityisesti kulmiin tulisi kiinnittää huomiota. Myös reunoihin laitettu lastu pysyy kunnolla paikoillaan ompeleiden ansiosta. Tämä tuoli on niin pieni, että kahdet reunaompeleet riittävät. Normaalisti ommellaan kolme ommelrivistöä. Lopuksi kirestellään myös läpiompeleet.
Sitten ommellaan taas täytelankalenkit, lisätään hamppukerros ja sekakuituvanua. Etenkin etureunaan tarvitaan pahvia, että muoto saadaan hyväksi eikä mikään anna periksi. Lopuksi sovitellaan printers paikoilleen, jolloin istuinosa on verhoilukangasta vaille valmis.
Selkänojan laittaminen aloitetaan satulavyöstä, jonka päälle selkänoja muodostetaan hyvin samalla tavoin kuin istuinkin: juuttikangasta, täytelankalenkit, meriheinää, juuttikangasta, läpiompeleet, täytelankalenkit, hamppua ja vanua, lopuksi printers. Tässä vaiheessa käsinojien paikat nidotaan ja puhkaistaan läpi, jotta sama puuha on helpompaa verhoilukankaan kanssa.
Sitten se kriittisin vaihe, kankaiden leikkaus...
Mallikuvat kankaasta ja leikattavista osista kannattaa piirtää!
Ja sitten verhoilemaan... K-tuolin verhoilu koostuu kolmesta osasta: istuinosasta ja kahdesta selkänojan kappaleesta. Kankaiden sovittelu paikoilleen on tarkkaa puuhaa, eritoten kankaan leikkeleminen esimerkiksi nurkista sopiviksi. Yksikin virheliike ja koko kangas voi olla pilalla! Kankaat niitataan paikoilleen. Tässä tuolissa kangas on Annalan Kielo 8.
Taustalle asetetaan pahvi ja dagronvanua ennen verhoilukangasta. Lopuksi ommellaan koko komeus piilo-ompeleilla. Pakko tunnustaa, että minulla on vielä todella pitkä matka ammattiverhoilijan suosituksiin... Ammattilainen varaa aikaa k-tuolin verhoiluun aina jousituksesta verhoilukankaisiin n. 10 tuntia.
Minä saan kulumaan aikaa pelkkiin piilo-ompeleisiin melkein neljä tuntia... Mutta josko tästä hiljalleen nopeutuisi!
Lopuksi kiinnitetään käsinojat paikoilleen ja homma alkaa olemaan valmis. Lopuksi maalasin vielä ruuvien kannat akryyliväreillä rusehtaviksi, sillä tuolin henki sotii uutuuttaan kiilteleviä ruuveja vastaan. Ikään kuin pisteenä iin päälle.
Monen monta vaihetta mahtuu siis perinteisesti verhoiltuun k-tuoliin ja tuolien hinta määräytyy työtuntien sekä materiaalikustannusten mukaan.
Löytyykö lukijoiden joukosta k-tuoleja entisöineitä? Olen ymmärtänyt, että k-tuolit ovat suosittuja esimerkiksi kansalaisopistojen entisöintikursseilla :)
Oikein kaunista sunnuntaita jokaiselle!
Tunnisteet:
entisöinti,
k-tuoli,
kevät,
loma,
maaliskuu,
opiskelu,
verhoilu,
viikonloppu
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
11 kommenttia:
On siinä hommaa! Kaunis kangas, sopii tuohon tuoliin täydellisesti.
Rispektit. Ihanaa työtä!
On se hienoo kun jotkut osaa :) Upee!
Upea! Meillä on nuo kuvissani näkyvä keltainen uusrokokoo-sohvakalusto, joka täytyisi verhoiluttaa, kun me ei osata. Olenko ihan väärässä, jos kuvittelen sellaisen tulevan maksamaan vähintään tuhat euroa?
Tuosta käy hyvin ilmi miksi verhoilu maksaa niin paljon. Tuolihan käytännössä rakennetaan lähes kokonaan uudelleen. Lopputulos on upea, täysin aidon ja alkuperäisen näköinen. Tuntuu varmasti hienolta osata tehdä tuollainen!
Upeaa kädenjälkeä. Itse pidän kovasti noista k-tuoleista. Ne ovat jotenkin nostalgisia.
Kiitos kovasti!
Kartanonrouva Elise: Jos jousitus on hyvä ja perustukset kunnossa eli pelkät kankaat vaihdettaisiin, niin hinnan pitäisi jäädä tonnin alle. Mikäli taas täytyisi aloittaa ihan perustuksen tekemisestä, maksaisi pelkkä sohvan laitto varmaankin 600-1000 euroa + tarvikkeet, riippuen tekijästä/koulutuksesta. Tuolit saa halvemmalla, 400-700 eurolla riippuen jälleen ihan tekijästä. Paikkakuntakin vaikuttaa niin hurjan paljon siihen, missä hintaluokassa ollaan... Siksi suoraa hintaa on hirveän vaikea sanoa ja noissakin heittämällä sanoitussa arvioissa on niin paljon haitaria.
Cheri: Näinhän se on, tosin toisinaan se ihmisiltä unohtuu :)
Myrsky: Kyllä, k-tuoleissa on paljon nostalgiaa :)
Todellakin työlästä hommaa! :O Mutta varmasti tulee mahtava fiilis kun saa työn valmiiksi. Todella upea tuosta tuolista tulikin! :P
Upeaa työtä! Kiitos taas vaiheittaisesta kuvauksesta. Näitä on valtavan mielenkiintoista lueskella.
Mehu: Kiitos! Kyllähän noissa tuoleissa riittää tuota työtä :)
Ella: Kiitos, kiva kun nämä selostukset kiinnostavat :)
Upea! Ja oli todella mielenkiintoista nähdä kaikki työvaiheet. Olet kyllä taitava ja kyllä sinusta vielä kehkeytyy kunnon ammattilainen :)
Lähetä kommentti