tiistai 17. toukokuuta 2011

Kakku äidille


Nyt ollaan kyllä totaalisesti myöhässä, mutta mainittakoon vielä äitienpäivästä.

Kokeilin ensimmäistä kertaa karppaajien kakkuohjetta, ja voi että tulikin hyvää! Olen vähän ristiriitaisin mielin tuosta makeutusaineesta, mutta kokeilin kuitenkin.

Mandariinimoussekakku
(alkuperäinen ja muuntelematon ohje, appelsiinimoussekakku)

Kakkupohja:
3 munaa
1dl makeutusjauhetta
0,5dl mantelijauhoa
0,75dl soijajauhoa
1tl leivinjauhetta

Täyte:
5 liivatelehteä
2dl kermaa
200g appelsiinin makuista tuorejuustoa
1 tlk mandariinilohkoja
vajaa 0,5dl sitruunamehua
makeutusta maun mukaan

Päälle:
2 dl kermaa
1 dl rahkaa
makeutusta maun mukaan

Koristeeksi:
mandariinilohkoja
rouhittua tummaa suklaata

Paista 200 asteessa n. 13-16 minuuttia, uunista riippuen.

Ensimmäinen ongelma oli soijajauhon kanssa, sillä pieneltä kylältämme ei sitä löytynyt. Sivukylän ruokapuodista sitä kuitenkin löytyi ikäänkuin vahingossa, joten pääsin kokeilemaan alkuperäistä ohjetta.

Voitele irtopohjavuoka ja jauhota se esim. mantelijauholla. Vatkaa munat ja makeutusjauhe vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää varovasti muna-makeutusjauhevaahtoon. Paista pohjaa 200 asteessa n. 13-16 minuuttia, riippuen uunista.

Taikina näytti ihan normaalilta sokerikakkupohjataikinalta.

Pohja ei kuitenkaan noussut kovinkaan paljon, ja vuokani oli ilmeisesti liian suuri. Alkuperäisessä ohjeessa pohja oli halkaistu kahtia, ylä- ja alapuoleksi, mutta tämä ei kohoamattomuuden takia luonnistunut. Pohja jäi siis ihan vain pohjaksi.

Alkuperäisessä ohjeessa mousseen oli käytetty appelsiineja. Minulla oli kuitenkin hieman kiire, joten ostin pari purkkia säilykemandariineja. En myöskään lisännyt mousseen valkuaisvaahtoa, sillä moussea oli enemmän kuin tarpeeksi ilman sitäkin.

Valuta mandariinit ja lohko ne pieniksi. Notkista tuorejuusto pienellä kermalorauksella. Vatkaa loppu kerma vaahdoksi. Liota liivatelehdet ohjeen mukaan ja liuota ne lämmitettyyn sitruunamehuun. Yhdistä ainekset järjestyksessä kermavaahto - notkistettu sulatejuusto - liivateliemi - mandariinilohkot. Makeuta mieleiseksi.

Siirrä kakkupohja mieluiten puhtaaseen irtopohjavuokaan ja kokoa kakku siihen. Pohjalle kakkupohja, kostukkeeksi mitä mielit (itse laitoin hedelmämehua) ja lopulta mousse. Sen jälkeen hyydytä kakkua vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.

Kakun sisus valmiina.

Vatkaa kermavaahto ja rahka, mausta. Irrota vuoan reunat ja kuorruta kakku vielä kermarahkaseoksella. Koristele esimerkiksi mandariininlohkoilla ja suklaarouheella.


Oli aika herkullinen kakku!



4 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Kiitos ohjeesta. Täytyy kokeilla. Kyllä näyttää ja kuulostaa herkulliselta (vaikka sama pienoinen epäluulo minullakin on tuota makeutusainetta kohtaan).

Saila kirjoitti...

Näyttää ihan superhyvältä! Lurpsis! Kummallista, miten suosittua tuo karppaus on nykyään. Minä kokeilin sitä joskus lähes 20 vuotta sitten! (Kääk, onko siitä niin pitkä aika?) Kyllä se toimi, kaikin puolin, mutta en silti pitänyt sitä elämäntyyliä yllä - kaipaan mm. liikaa iltapäivän kahvibaakkelssea....
Ja samaa minäkin silloin mietin: mitenköhän nämä makeutusaineet oikein kulkevat elimistössä.

Katsuja kirjoitti...

Herkullisen näköinen kakku ja kokeilen kyllä tuota ohjetta! :)

Elina kirjoitti...

Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Saila, niin tahdon kaivata minäkin... Vaan kun hieman pitäisi sitä puntarin lukemaa saada alhaisemmaksi! Ylläpitoruokavalioon saa sitten kuulua toisinaan ne kahvi-ihanuudetkin ;)