perjantai 12. elokuuta 2011

Allergiatestin tulokset

Allergiatestin tulokset saapuivat tällä viikolla, ja olipas niissä luettavaa! Ei tarvitse enää ihmetellä niin suuresti, miksi Felix on sairastellut niin paljon menneenä vuotena. Allergialista näyttää seuraavanlaiselta:

P = Positiivinen (200-399) B = Borderline eli rajatapaus, lievä allergia (150-199)

Ruohot ja heinät

Kattara (219) P
Timotei (233) P
Raiheinä (186) B
Karvamesiheinä (261) P
Järviruoko (222) P

Heinäratamo (248) P
Hierakat (291) P
Revonhäntä (230) P
Puna-apila (216) P
Voikukka (164) B

Puut

Pähkinäpensas (170) B
Saarni (213) P
Poppeli (287) P
Paju (244) P

Sienet ja homeet

Alternaria (161) P
Penicillium (239) P
Rhizopus (288) P
Stemphylium (290) P
Pullularia (257) P
Fusarium (273) P

Huonepölyt jne.

Pölypunkki, d.pteronyssius (167) B
Varastopunkki Lepido (214) P
Varastopunkki Tyrophagus (276) P

Ruoat

Nauta (226) P
Maito (177) B
Soija (294) P
Vehnä (283) P
Peruna (238) P
Kala- ja äyriäissekoitus (263) P
Ankka (277) P

Malassezia (259) P


Seuraamuksia tuloksista:

Suurin muutos tulee olemaan asumisessa, sillä nykyiseen kotiin emme voine jäädä. Varsinkin pari positiivista tulosta tuolla sienet ja homeet-osiossa tekevät sen oikeastaan mahdottomaksi. Jossakin sitä kosteutta on, missä home sitten viihtyy. Oma veikkaukseni valitettavasti on, että kosteutta löytyy monestakin paikasta. Remontointi kestäisi todella kauan, ja sen toteuttaminenkin on nykyisestä omistajasta kiinni. En voisi tietää milloin kotiin voisi palata. Myöskään en voisi olla varma onko kaikki home kadonnut, enkä tahdo sairastuttaa Felixiä enää lisää sen takia. Eivätkä ne homeitiöt ole kovin terveellisiä ihmisellekään.

Seuraavassa asumuksessa on sitten tehtävä ainakin muutama juttu Felixin hyväksi. Ikkunoihin täytyy vastaisuudessakin asentaa siitepölysuojat, tosin sellaiset minullakin on ollut, siitepölyallergikko kun olen. Ulkotarhasta olen myös haaveillut todella pitkään, mutta näiden tulosten pohjalta Felixistä ei voi koskaan tulla ulkoilevaa kissaa. Sen ajatuksen siitepölyt ja maaperässä asustavat homeet & sienet vievät mennessään. Eivätkä talouden muutkaan kissat voi pahemmin ulkoilla, koska turkissa ne allergeenit kuitenkin tulisivat sisälle. Ihmistenkin on hyvä pestä kädet ulkoa sisään tullessa, ennen kissojen rapsuttelua. Kotona täytyy myös siivota ahkerasti, ettei pöly aiheuta ainakaan lisää mitään sairastelua. Toisaalta allergikkona olen tähänkin saakka siivonnut aika ahkerasti.

Asumisen lisäksi muuttuvat myös ruokailutottumukset. Naudanliha-allergia vaikeuttaa ruokailua kaikkein eniten, sillä monet märkäruoat sisältävät sitä jonkin verran. Vehnää ei meidän ruokakupeissa ole nähty tähänkään saakka liiemmälti, huomasin jo pentuna miten vehnä oksetti Felixiä. Olinkin kuvitellut tämän asian olevan kunnossa, kun vaihdoin raksut sellaisiin missä sidosaineena on peruna. Onneksi kuitenkin Power of Nature-raksuista näyttäisi löytyvän sellainen raksu, jossa liha on kanaa ja viljapuoli on riisiä. Niille Felix ei ole allerginen. Raksut on myös säilytettävä tästälähin pakastimessa, tällä ehkäistään varastopunkkien kasvu. Toki niitä punkkeja on jonkin verran jo tehtaalta lähtiessä, mutta ainakaan ne eivät pääse villiintymään enää kotona. Raksupuoli hoituu siis niin.

Märkäruoista on valikoitava tästä eteenpäin sellaiset, joissa naudanlihaa ei ole. Märkäruokavalikoimamme pienenee todella pieneksi, joten seuraava askel on siirtyä suurimmaksi osaksi barffauksen puolelle. Olen tehnyt jo pieniä tiedusteluja, ja luultavasti saan pakastimeen helposti lammasta, hirvenlihaa ja jänistä. Barffikaupasta saa helposti possua, toivottavasti myös possunsydäntä ja -kieltä. Tämän lisäksi aion etsiä lihavalikoimaan ainakin poroa, peuraa ja hevosta. Toivottavasti kaikki pienet oppisivat syömään kaikkia mainitsemiani lihoja, niin ei tarvitsisi jatkuvasti tarjota samoja ruokia... Samat ruoat kun eivät tahdo millään kelvata, väliä täytyisi pitää ainakin pari päivää.

Malassezia aiheuttaa ongelmia silloin, jos Felixin iho rikkoutuu. Malassezia on siis meidän kaikkien iholla normaalisti elävä hiivasieni ja ongelmaa se ei aiheuta muuten kuin ihon tulehtuessa. Normaalisti se ei aiheuta silloinkaan ongelmia, mutta allergian kanssa on eri juttu. Mikäli iho tulehtuu, sitä hoidetaan kortisonikuurilla. Vaivaa ei saa pitkittää yhtään. Myös liiallista turkin nuolemista tulee seurata ja siihen on tarvittaessa puututtava kaulurilla. Tällaista ei ole ainakaan ensimmäisenä vuotena esiintynyt, toivottavasti ei tulevaisuudessakaan. Viikko-ohjelmaan kuuluvat siis tästä eteenpäin ihotarkastukset.


Muutoksia tämä siis tuo tullessaan, mutta pitäisipähän nyt ainakin olla selvyys siitä, miksi poika on sairastellut niin paljon. Nyt ainakin toivottaisiin terveempää tulevaisuutta! Ainakin nyt poika on ollut hirmuisen reipas ja normaali pikkukissa kun ei ole tarvinnut olla kotona ollenkaan. Toivottavasti asia jatkuukin tällä tapaa.

Mukavaa elokuista perjantaita kaikille!

7 kommenttia:

Sirpa ja Kollo kirjoitti...

Hyvä juttu, että allergiaa aiheuttaneet löytyivät ja jatkossa niitä voi välttää.

Naukulan Mamma kirjoitti...

Siinäpä sitä sitten olikin listaa! Mutta hyvä, että selvisi lista. Ainakin tietää miten jatkaa, vaikka mietintämyssyn on varmasti saanutkin päähänsä laittaa. Tsemppiä teille!

Paula kirjoitti...

Minustakin tosi hyvä, että testit on tehty ja allergiat listattu. Vaivaa tästä tulee. Aika kovaa, jos kotiakin pitää vaihtaa. Felixhän toimi tässä eräänlaisena kuumemittarina. Olisihan se periaatteessa ollut kai mahdollista, että aikaa myöten te ihmisetkin olisitte alkaneet oireilla, jos kodissanne on kosteutta. Hyvää jatkoa ja mukavia, terveempiä aikoja Felixille.

Katjusha kirjoitti...

Kovastippa listasta löytyi kaikkea, mut hienoa että onnistuu soveltaa ja keksit keinoja mitä tehdä toisin.
Meillä possunsydän maistuu ja sitä löytyy ihan citymarketin lihapuolelta...

Tansku kirjoitti...

On se vaan hyvä,että kokeet on otettu ja saatu selville mille kaikille allerginen,pitkä on todellakin lista,vaan nyt sitten alkaa se totinen tehtävä,et mitä kaikkee ei voi antaa kisulle ja mitä taas voi.Tsemppiä teille sinne,junnu on hengessä mukana♥
Mukavaa viikonloppua

Miia kirjoitti...

Huh, kylläpä oli allergioita! Onneksi selvisi ja toivottavasti vähenis allergioiden aiheuttamat vaivat. Kamalasti muutoksia tulee eikä varmasti helppoa tuu olemaan, mutta mitäpä sitä ei eläimensä eteen tekisi. <3

Elina kirjoitti...

Kiitoksia teille kaikille kommenteistanne ja tsemppauksistanne!

Pikku hiljaa eteenpäin :)