sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Riehakasta laskiaista!

Riehakasta laskiaista kaikille!


Kuuluvatko vanhat perinteet teidän laskiaiseenne?

Meidän laskiaisriehaamme ei valitettavasti taida kuulua tänä vuonna mitään herkkuja riehakkaampaa.. Näin laskiaissunnuntaina herkuttelemme kotitekoisilla laskiaispullilla ja tiistaina keitetään hernerokka. Sekä tietysti jatketaan pullien tuhoamista!

Viime vuonna kokeilin kuitenkin ensimmäisen kerran pääsiäispaastoa, joka liittyy tiiviisti laskiaiseen. Laskiainenhan onkin laskeutumista kevätpaastoon. En ole mitenkään ankara paastoaja ja menenkin siinä hommassa ihan omilla ehdoilla. Esimerkiksi lihaa syön paastosta huolimatta jokusen kerran, sillä raudan kanssa on ollut viime vuosina hieman ongelmia. Minulle paasto onkin enemmän sitä, että kevennetään ruokavaliota ja karsitaan siitä enemmänkin kaikki turha pois. Palataan niin sanotusti ruoan alkulähteille ja nautitaan yksinkertaisista perusmauista (perusmaut kuuluvat tietenkin normaalistikin arkeemme, mau, mau, mau!). Paaston aika on myös tervetullutta hiljentymistä. Välillä on hyväksi hidastaa ja keskittyä vain oleelliseen. Tämäkin tietysti omaa elämää mukaillen.

Oletko sinä koskaan kokeillut paastoamista ja mitä ajatuksia se sinussa herättää?

4 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Olen nuorempana paastonnut ehkä kolme kertaa. Muistan sen aika hienoksi kokemukseksi, koska pidin mehupaastoa enkä viikkoon tai pariin syönyt tosiaan mitään kuin ainoastaan join. Silti tunsin itseni virkeäksi ja hyvävointiseksi alkuvieroitusoireiden jälkeen. Jälkeenpäin ajatellen paastoani häiritsi aivan liiaksi taka-ajatus painonpudotuksesta. Vaikka en "pelkästään" laihduttamisen takia paastonnut, niin kuitenkin. Minusta olisi parempi paastota ilman laihduttamisen ajatusta ja painolastia.

Keltsu kirjoitti...

Itse olen ortodoksi, ja meillähän noita paastoja on ympäri vuoden. Pääsiäispaasto tottakai suurin.

Ortodoksisessa paastossahan jätetään pois liha ja viini, usein myös kala, kananmunat ja maitotuotteet. Tosin, kirkko opettaa paaston tärkeimmäksi alueeksi hengellisen paaston - tulisi rukoilla ja käydä kirkossa, sekä henkiseltä puolelta vielä kunnioittaa muita ihmisiä. Ketään ei pakoteta paastoamaan, lapset saatetaan ohjeistaa paastoamaan karkin kohdalla.

Itsellä olisi tänä vuonna tarkoitus paastota lähinnä siltä kantilta, että vältetään herkkuja ja muuta turhaa. Henkiseltä puolelta sitten se että muistaa kunnioittaa jokaista kanssaihmistä.

Elina kirjoitti...

Paula, mehupaasto kuulostaakin mielenkiintoiselta! Toisaalta en varmaankaan jaksaisi sellaista noudattaa, mutta sen virkistävän kokemuksen takia olisi mielenkiintoista joskus kokeillakin.

Keltsu, ehkä tämä oma "puolipaastoamiseni" on juurikin samankaltaista kuin tuo ortodoksienkin paasto. Ei mahdottoman jyrkkiä sääntöjä, painottaen henkiseen puoleen.

Kata kirjoitti...

Hei! Komppaan Keltsua tässä pastoasiassa. Jätä pois se mikä on haasteellisinta. Minä paastoan valkoiseta sokerista ja Pääsiäisviikon eli ortodoksiseen tapaan Suuren viikon pysyn poissa netistä ja etenkin FB:stä. :D

Hyviä paasto-ohjeita löytyy munkki Serafimin kirjasta Tie ylösnousemukseen. Niin hyvin kirjoitettu että sitä voi lukea vaikka olisi ateistikin...