keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Tunnistusopas

Saan aika usein kuulla kysymyksen, että miten ihmeessä erotan kissat toisistaan. Siispä tässä helpot vinkit siihen, miten erottaa kissani toisistaan ;)

Tassut, erityisesti etutassut:

Felixin tassut on helpointa erottaa toisista, sillä Felix on kokonaan punainen kissa.


Esterillä on veljeensä verrattuna hienot, lyhyet ja valkoiset hansikkaat. Sukiksikin näitä kissapiireissä sanotaan.


Magnuksellakin on sukat, mutta pidemmät kuin siskollaan. Toisen etukäpälän sukka on pidempi ja epätasaisempi kuin toisen käpälän.Hännät:

Felixillä on pitkä häntä, joku sanoisi ehkä että ruipelokin (?!). Pitkä ja kapea siis.


Esterillä on lyhyt ja pitkäkarvainen häntä, sellainen pörheä malli veljiin verrattuna.


Magnuksen häntä on aika jämäkkä ja pitkä sekin, mutta lyhyempi kuin Felixin. Hännät on kerran jopa mitattu senttimetreissä ja järjestys todellakin oli Felix-Magnus-Ester pisimmästä hännästä lyhyimpään.Massukarvat:

Felixin kohdalla vedotaan jälleen yksivärisyyteen: punatiikerillä on kokonaan punainen massu.


Esterillä on Magnus-veljensä tavoin valkoista massussa ja kaulassa. Kauluri ei kuitenkaan yhdistymällä yhdisty etutassujen kohdan valkoiseen, vaan se on oma valkoinen alueensa.


Magnuksella on myös valkoiset kuviot massussa. Magnuksen kauluri ulottuu kuitenkin hieman pidemmälle mahaan kuin Esterin kauluri, lisäksi Magnuksen kauluri yhdistyy myös rinnan valkoiseen läikkään toisin kuin Esterillä.Naamat eli nassut eli kasvot: 

Kaikille yhteistä on silmälasikuviot.

Felixin naama on siro ja kokonaan punainen, helposti erotettavissa.


Esterillä on valkoinen kauluri ja pienet valkoiset kauneuspisteet viiksityynyissä.


Magnuksella on siskonsa tavoin valkoinen kauluri, muttei valkoista muualla naamassa. Joskus teini-ikäisenä Magnuksen kasvoissa oli hauskasti (minun silmääni) itämaisia piirteitä, jotka toki hävisivät maatiaiselta iän karttuessa. Korvat ovat suurehkot nykyisellään.


Pituus- ja kokoerot:

Felix on solakka ja keskinkertaisen pituinen ruumiinrakenteeltaan.


Ester on lyhyttä ja paksumpaa mallia, kuvittelen Esterin usein pieneksi emännäksi, jolla on esiliina päällään ja pikkuinen kaulin toisessa tassussaan. Magnus taas on pitkä ja roteva, suhteellisen lihaksikas verrattuna sisaruksiinsa. Painii ihan eri kokoluokassa kuin toiset. Tässä hyvin havainnollistava kokovertailu vierekkäin, vasemmalla Ester ja oikealla Magnus:Turkit:

Felixillä on lyhyt ja punainen turkki, punatiikeri taitaapi olla virallinen nimitys vaikkakin tiikerikuvio on haalistunut melkoisesti pojan kasvaessa. Riippuu hyvin paljon valosta ja kulmasta, milloin kuvio näkyy selvemmin ja milloin epäselvemmin.


Esterillä on hieman pidempi ja paksumpi turkki kuin pojilla, en tiedä menisikö se lopulta puolipitkäkarvaisesta, ei luultavastikaan. Kuitenkin selkeästi erilainen turkki kuin pojilla. Ester on punatiikeri valkoisella, vaikkakin tämä kuva on Felixin kuvan kaltainen, missä tiikerikuviota ei juurikaan näy. Esterin kuvio onkin ehkä laimentunut kaikkein eniten, enkä tiedä onko Esterin kuviointi enää riittävän vahva tiikeri-nimitykselle. Onneksi nämä ovat vain tällaisia arvioita ja mielenkiintoisia asioita miettiä, mutteivat lopulta mitenkään hurjan tärkeitä ja olennaisia tietoja!


Magnuksella on lyhyt turkki, mutta se on laadultaan ihan pikkuisen pidempi (ja paksumpi) kuin veljellään Felixillä. Esterin tavoin Magnus on punatiikeri valkoisella ja Magnuksella raitakuvio onkin kaikkein selkein, vaikkei sekään ole enää niin vahva kuvio kuin pentuna. Useasti kutsun poikaa raitapöksy-pojaksi.Toivottavasti oppaasta on apua tunnistus-tehtävissä...


12 kommenttia:

Cheri kirjoitti...

Ilen joskus minäkin miettinyt, miten erotat kisut toisistaan. Mutta tämän esittelyn jälkeen huomaan, että nehän ovat ihan eri näköisiä kaikki.

Mindy kirjoitti...

Tämä oli tosi mielenkiintoinen ja kattava esittely! Tokavikan kuvan perusteella sanoisin myös, että Esterillä on kaksi häntää. ;)

Myrsky kirjoitti...

Kiitos tästä esittelystä! Ehkä lukijatkin alkavat tunnistamaan kissat toisistaan. Kauniita he kaikki kyllä ovat:)

Naukulan Mamma kirjoitti...

Varsin hieno esittely! Nyt pitäisi tunnistaa :)

Keltsu kirjoitti...

Teidän kissakolmikkohan on keskenään niin erinäköistä sakkia, että kyllä nuo on minun silmääni helppo tunnistaa. ;)

Silloin kun meillä oli pennut, pennunottajat ihmettelivät jatkuvasti kuinka tunnistan pennut toisistaan vaikka niillä olisi millainen riehunta päällä - niillä kun ei voinut edes väristä katsoa kuka on kuka, vaan piti katsoa turkin laatua, korvien muotoa ja kuonon muotoa sekä silmien muotoa. Toisaalta sen muistaa, kun ensimmäistä kertaa kävi venäjänsiniskasvattajalla ja ihmetteli kuinka kasvattaja tunnisti jokaisen kissan missä vain tilanteessa. Nykyään sitä on niin harjaantunut näiden katselussa, ettei kahta samannäköistä venäjänsinistä ole edes nähnyt vaikka maallikon silmään ne kaikki ovat niin samanlaisia. ;)

ella kirjoitti...

Mainio tunnistusopas, vaikka triosi onkin aina näyttänyt minun silmääni yksilölliseltä joukolta. Valokuvista porukka on varmasti vaikeampi erottaa kuin livenä, sillä silloinhan erot kissakaveriin on helpompi bongata. Ajattelen muuten aina kuvianne katsellessa Esteriä juurikin topakkana pikkuemäntänä :)

Sanna kirjoitti...

Kiitokset erittäin selkeästä oppaasta. Sisaruksethan ovat tosiaan ihan eri näköiset, kun asiaan perehtyy tarkemmin. :)

Mistä se Felix muuten ilmestyi silloin sen meidän visiitin jälkeen?

Mehu kirjoitti...

Oi, tämä oli tosi kiva postaus! :)
Ja paljon ihania kisu-kuvia. ♥

Saila kirjoitti...

Ihana tunnistustutkielma ♥ Erityisesti massukuvat olivat mieleen :-)
Hassu tuo Ester kaulin kädessä :-D Minäkin näen hänet sellaisena, topakkana maatalon tyttönä! Taisi olla juuri tuo sama kuva Magnuksen vieressä, missä näin ajattelin ekaa kertaa. Olen opetellut erottamaan Esterin Magnuksesta juuri noista maailman söpöimmistä pikku poskista.

pirkko kirjoitti...

Huippupostaus! Tosi kivasti kuvattu kaikki kissat eri asennoissa, syötävän suloinen kolmikko ;) Olen aina pitänyt punaisista kissoista paljon ja sanotaan, että niiden luonne on erityisen ihana.

Katjusha kirjoitti...

Voi kun hauska tuo sänkykuva missä Magnus lojuu :)

Elina kirjoitti...

Cheri: Jokaisella on omat piirteensä. Kun kissat ovat läsnä jatkuvasti, oppii ne tietenkin tunnistamaan helposti (vaikkei jotain ruumiinosaa näkisikään siinä yhteydessä).

Mindy: Harvinainen suomalainen rotu, kaksihäntäkissa... ;D

Myrsky: Kiitos sinulle! Jospa niin, mutta toisaalta ei selittämisestäkään mitään haittaa ole :)

Naukulan Mamma: Toivottavasti! :)

Keltsu: Sinulla onkin niin paljon kissakokemusta, etten yhtään ihmettelekään! :) Pentunne ne vasta olivatkin ulkopuolisen silmään vaikeita erottaa toisistaan!

Ella: Mukavaa, että sama mielikuva on syntynyt muillekin! Ja totta, livenä erottaminen on paljon helpompaa.

Sanna: Kotona ne ovatkin aina semmoista salama-sakkia, että ei niitä aina välttämättä ehdikään erottamaan :D Felix kuoriutui sohvan alta, ei ehkä uskaltanut Jounin jalkojen takaa tulla esille. Iso mies vs. pieni mies = jättiläismäinen pelko :D

Mehu: Kiitos! ♥ Kisukuvia on jostain syystä kertynyt kauhean paljon :D

Saila: Kiitos kovasti! Hauskaa, että tuo mielikuva Esteristä on välittynyt muillekin! :) Kauneuspilkut ♥

Pirkko: Ainakin minun elämäni punaiset kissat ovat kaikki olleet aivan huippuja! Kiitokset :)

Katjusha: Hih, kissojen lempiasentoja sängyssä makoilemisen jalossa taidossa ;D