perjantai 19. lokakuuta 2012

Perjantain kissanhiekka-arvostelu: Tigerino Canada

(kuva lainattu Zooplus.fi)

Kokeilemme aina ajoittain uusia kissanhiekkoja, vaikka Cat's Best ÖkoPlus onkin ollut meidän ykkösvalintamme pari viimeistä vuotta. Viime aikoina olen kuitenkin ollut huomaavinani, että Öko olisi alkanut pölisemään huomattavasti enemmän kuin ennen. Siksi etsimme satunnaisesti jotakin uutta ja parempaa hiekkaa, joka pelaisi myös Felixin allergioiden kanssa yhteen. Tällä kertaa testiin pääsi kuvassakin esiintyvä Tigerinon Canada-mikrohiekka.

Kyseessä on savipohjainen mikrohiekka, jonka sanotaan olevan erityisen tehokasta ja paakkuuntuvan voimakkaasti. Hiekan luvataan olevan myös pölyämätöntä ja hajustettu hennolla vauvantalkin tuoksulla.

Ensikontakti hiekkaan oli ok. Hiekka näytti hyvältä ja haju oli vielä suhteellisen hyväksyttävä, vaikka en normaalisti hajustetuista hiekoista perustakaan. Kissat antoivat hyväksyntänsä hiekalle siinä määrin, että koko touhu meni jo leikiksi... :)

Haju alkoi muuttua kuitenkin jo muutamassa päivässä kummalliseksi. Muutamalla päivällä tarkoitan alle nyt alle viikkoa, missä ajassa edes huonosti huolletun (eli huonosti puhdistetun) mikrohiekan ei tulisi muuttua haisevaksi. Vauvantalkin haju korostui kummasti, mutta ennen kaikkea se ikävin asia, pissan haju, alkoi leijua ilmassa ehkä neljäntenä tai viidentenä päivänä. Ökoä käyttäessä en ole vielä kertaakaan kokenut kodin haisevan miltään, näin vertailuksi. Miinusta siis siitä.

Hiekka itsessään on ainakin meidän havaintojemme pohjalta melko pölyämätöntä, mutta hajun vastapainoksi siitä ominaisuudesta ei oikein ole. Pölyämättömyys-lupauksen hiekka kuitenkin täyttää, plussaa siitä.

Paakkuntuvuus ei lunasta odotuksiaan ainakaan meidän käytössä. Pidempään laatikoissa olleet paakut olivat toki kovempia, mutta tuoreet paakut tuppasivat hajoamaan melkoisen herkästi. Koska vessalaatikot siivotaan kuitenkin päivittäin, en halua pidentää väliä paakkujen pehmeyden takia. Miinusta siis siitä. Lisäksi en ole huomannut tavallista tehokkaampaa imutehoa hiekassa ja paakkujen takia hiekkaa meni varmasti hukkaankin.

Siispä kaiken kaikkiaan en ole kovin tyytyväinen tähän hiekkaan. Siinä on omat hyvät puolensa, mutta liikaa huonoja puolia. Luonnollisuus ja lisäaineettomuus sekä vähäinen pölyävyys saavat minulta hyväksyntänsä. Mikäli paakut olisivat todella kovia ja pysyisivät hyvin kasassa, voisi tätä harkita hajusta huolimatta esimerkiksi silloin tällöin käytettäväksi hiekaksi ainakin hintansa puolesta. Nyt kuitenkin ne kaksi seikkaa ovat sen verran haitallisia, että uudestaan emme ihan heti tätä kokeile.

Onko kenelläkään muulla kokemuksia tästä hiekasta? Samanlaisia tai vastaavasti täysin päinvastaisia?

2 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Ei ole juuri tuosta kokemusta. Kaupungissa meilläkin on Ökoplus ykkösenä, vaikka se tai sitten joku muu asia saa minut yskimään ja aivastelemaan siellä paljon. Varmaan yleisesti kuiva huoneilma verrattuna vanhan vetoisan talon terveysvaikutteiseen kosteanviileään ilmaan ;-)
Saarikodissa on hiekkavati lähinnä näön vuoksi, en edes muista koska sitä on viimeksi käytetty - ai niin, toukokuussa, kun Ransulla oli vitrsatietulehdus ja se yritti pissailla vähän väliä. Mutta minusta on kivempi nukkua, kun tiedän, että pojilla on vati jos tarve tulee, ettei minun ole pakko herätä. Vaikka kyllä ne kumminkin minut hereille aina saavat kun haluavat ulos!
Puupohjaiset on minulla suosiossa siksi, että ne voi laittaa kompostiin tai kaupungissa biojäteastiaan. Autovadin tyhjennän yleensä aina auton vieressä olevaan yrttipenkkiin, siinä harvoin kiinteää ulostetta onkaan.

Elina kirjoitti...

Saila, minusta Ökon laatu on syystä tai toisesta heikentynyt ja se on alkanut pölytä kovasti. Ehkä se aiheuttaa myös sinun oireesi?