sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Sytykeruusut

Aikaisemmin blogissa vilahtikin kuva sytykeruusujen aihioista, kun kokeilin niiden valmistamista elämäni ensimmäisen kerran. Tässä lupaamani erillinen juttu niistä!

Sytykeruusujen valmistaminen on hyvin yksinkertaista. Tarvikkeita tarvitaan aika vähän:

kananmunakennoja
vanhoja kynttilänpätkiä (tai steariinia)

kattila kynttilöiden sulattamiseen (kannattaa olla ihan erillinen askartelukattila)
reikäkauha
(siivilä + erillinen kastoastia)

sanomalehtia, leivinpaperia tai joku muu kuumuutta kestävä ja vahingoittumaton alusta ruusujen kuivattamista varten


Käytä munakennon valmista kuppirakennetta hyväksesi ruusujen askartelussa. Revi munakennosta rennolla kädellä suikaleita ja rullaa suikaleista tiivis sisusta kuppiin. Lisää suikaleita terälehdiksi kunnes ruusu on suhteellisen jämäkkä ja pysyy koossa.


Sulata kynttilänpätkät suurta varovaisuutta noudattaen, sillä tässä puuhassa on aina suuri tulipalon riski. Pidä siis kattilankansi ja esimerkiksi sammutuspeite helposti saatavissa - vettä ei saa käyttää palon sammuttamiseen!! Itselläni on käytettynä ostettu keittolevy kynttiläpuuhia varten ja teenkin itse kaikki tällaiset puuhat ulkorakennuksessa riskejä vähentääkseni (ulkosalla ei ole kissojakaan riskinä...).

Kynttilämassa kannattaa sulattaa vesihauteessa tai veden kanssa (vesi ja kynttilät samaan kattilaan, jolloin steariini nousee pintaan ja vesi jää pohjalle). Kynttilöistä lähtevä höyry syttyy helposti. Itse kierrätän aina vanhoja kynttilänpätkiä, jolloin tarvikkeissa mainitsemani siivilä ja erillinen kastoastia ovat tarpeen. Sulatan ensin kynttilät, jonka jälkeen kaadan sulan massan siivilän läpi erilliseen kastoastiaan. Siivilän ideana on kerätä vanhat sydänlangat pois massasta, joten kannattaa varata käyttöön riittävän tiheä siivilä. Mikäli käytät uutta massaa, voit kastaa ruusut sulatuskattilassa.


Monessa muussa ohjeessa näytetään käytettävän pihtejä ruusujen dippaamiseen, mutta minusta askartelukäyttöön laittamani reikäkauha on oikeastaan helpompi tässä hommassa. Silloin ruusu jää pystyasentoon kastettaessa ja sisälle jää hieman enemmän steariinia. Ruusuja kannattaa kastaa useamman kerran, kolme tai neljäkin kertaa. Pystyasennossa kastettujen ruusujen kannattaa antaa kuivua jonkin aikaa kastamiskertojen välissä, jotta uusi kerros tarttuu paremmin. Mikäli haluat ruusuista jonkun muun kuin munakennon alkuperäisen värisiä, kannattaa varautua kuivattamaan ruusuja kastokertojen välissä hyvä tovi.


Anna valmiiden ruusujen kuivua rauhassa ja nauti sen jälkeen tuloksesta. Sytykeruusut ovat kaunis ja käytännöllinen lahja tulisijan omistajalle!

Askartelun iloa!

5 kommenttia:

Myrsky kirjoitti...

Kaunis ja varmasti mieleinen tuliainen tulisijan omistajalle!

Sanna kirjoitti...

Ja myöskin kasvivärjääjälle, joka yrittää saada nuotiota syttymään vesisateessa. :)

Elina kirjoitti...

Myrsky: Puut syttyvät todella kätevästi näillä!

Sanna: Aivan! Jos tulette torstaina kahveelle, niin saat muutaman ruusun :)

Katjusha kirjoitti...

Voi kuinka kiva lahjaidea!!!!

Elina kirjoitti...

Katjusha: Ja ei jää myöskään turhaa tavaraa nurkkiin pyörimään, kun polttamalla nämä katoavat :)