keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Jamie Oliver kokkaushaaste: Kala-ateria

Tälle kala-aterialle kokosinkin tarjottavat useammasta ohjeesta: pääosaa näyttelee ohje "Uuniturskaa, kirsikkatomaatteja, basilikaa ja mozzarellaa" ja sivuosia esittävät ohjeet "Ranskankermassa marinoitua mozzarellaa" sekä "Maailman parhaat paistetut sipulit. Naaam! Tuoretta kalaa en saanut meidän pieneltä kylältämme siihen hätään, mutta tässäpä onkin oiva kalaohje muuttamaan tylsä pakasteseitikin maistuvaksi herkuksi!



Uuniturskaa, kirsikkatomaatteja, basilikaa ja mozzarellaa s. 56
2 annosta


2 225 g viipaletta nahatonta ja ruodotonta turskafileetä
oliiviöljyä
mauste- tai merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
2 kourallista kirsikkatomaatteja halkaistuna
1 kourallinen tuoretta basilikaa silputtuna
1 pallo (buffalo-) mozzarellaa ohuina viipaleina
1 kourallinen parmesaaniraastetta

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane turskafileet uunivuokaan. Valuta kaloille ensin oliiviöljyä ja mausta ne sitten suolalla ja pippurilla. Levitä tomaatit, basilikasilppu ja mozzarellaviipaleet fileiden päälle. Ripottele pinnalle vielä parmesaania, roiski sinne tänne hieman oliiviöljyä ja työnnä vuoka uuniin. Paista 15-20 minuuttia eli kunnes kalafileet ovat pinnaltaan kullanruskeita.



Todella hyvää kalaa! Normaalisti seiti on melko tylsä kala, mutta tällä tavalla sekin muuntautuu melkoiseksi herkuksi.

Ranskankermassa marinoitua mozzarellaa s. 93


Leikkaa mozzarella noin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja levitä ne isolle lautaselle tai vadille. Lusikoi päälle ranskankermaa ja mausta mielesi mukaan mauste- tai merisuolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla. Pese sitruuna ja raasta sen keltainen kuori tai leikkaa suikaleiksi kuorimaveitsellä. Silppua suikaleet ja ripottele silppu tai raaste mozzarellojen päälle. Puserra pinnalle aluksi puolen sitruunan mehu (lisää mehua myöhemmin, jos makunystyräsi kaipailevat lisää terävyyttä. Ripottele päälle kunnon kourallinen tuoreita meiraminlehtiä. Maista että, maut ovat tasapainossa. Halkaise muuta tuore chilipaprika ja poista siemenet. Silppua chilit ja levitä juustoviipaleille. Valuta vielä päälle oliiviöljyä. Tarjoa sellaisenaan tai lisäkkeenä. Säilyy jääkaapissa pari päivää.

Aivan hurjan hyvä ohje! Nämä juustot olivat niin hyviä, ettei olisi tehnyt mieli lopettaa syömistä laisinkaan... Tuoreita meiraminlehtiä ei meiltäpäin saa, mutta laitoin sitten kuivattua.

Maailman parhaat paistetut sipulit s. 206
4 annosta


4 kuorittua (isoa) sipulia
oliiviöljyä
2 kuorittua valkosipulinkynttä
4 rosmariininoksaa (nypi ja silppua alimmat lehdet)
8 rkl kuohukermaa
pari kourallista raastettua parmesaania
merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
4 viipaletta pekonia

Keitä sipuleita väljässä vedessä n. 15 minuuttia, jotta ne hieman pehmenevät ja nosta ne sitten kattilasta ja anna jäähtyä. Leikkaa terävällä veitsellä 2,5 sentin viipale joka sipulin kärjestä. Silppua viipaleet ja siirrä syrjään odottamaan Leikkaa tarvittaessa sipuleiden kannat tasaisiksi, jotta ne pysyvät pystyssä vuoassa. Koverra tai leikkaa sipulin sisustaa noin kukkuraisen ruokalusikallisen verran pois. Älä riko ulkokuorta. Silppua sisustat hienoksi ja lisää edelliseen silppuun. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuumenna paistinpannu, lorauta siihen hiukan oliiviöljyä ja lisää joukkoon valkosipuli- ja sipulisilput sekä hieman rosmariinisilppua. Kuullota pari minuuttia eli kunnes sipulit pehmenevät ja vähennä sitten lämpöä. Lisää kerma ja ota pannu lämmöltä. Sekoita joukkoon parmesaani ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kietaise sipulin ympärille viipale pekonia ja kiinnitä se joko rosmariininoksalla tai hammastikuilla. Nosta vyötetyt sipulit uunivuokaan ja lusikoi jokaisen täytteeksi sipuli-parmesaaniseosta. Paista sipuleita noin 25 minuuttia (tai kunnes ovat kypsiä).

Tässä ohjeessa oli taas sellainen ainesosa, jota ei meidän kylältä saanut eikä minulla kasvanut juurikaan yrttejä tänä vuonna, nimittäin rosmariini. Muistaakseni laitoin mausteeksi hieman kuivattua basilikaa, mikä sekin toimi mielestäni ihan mukavasti.

2 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Todella, ihan tavallisen pakasteseitin saaminen noin herkullisen näköiseksi ja kuuloiseksi vaatii kyllä taitoa! Muutkin ruuat kuulostavat kielen vieviltä :-)
Tein muuten niitä paahdettuja chili-manteleita, joista kirjoitit vähän aikaa sitten. Koska en pääse käymään kaupassa, piti ottaa sitä mitä kaapista löytyi eli chilijauhetta täälläkin ja kuorellisia manteleita (älä kerro kenellekään ;-)) Todella hyviä tuli! Lorautin liikaa öljyä pannulle kun en tajunnut, että sitä ei oikeastaan tarvita, mutta talouspaperin päällä mantelit kuivuivat juuri sopiviksi. Kiitos näistä ohjeista!

Elina kirjoitti...

Hei, kiva kun kokeilit niitä manteleita! En kerro kenellekään ;)