lauantai 21. heinäkuuta 2012

Jamie Oliver kokkaushaaste: Pikkunaposteltavaa elokuvailtaan

Tiedättekö mitä? Sukulaisreissuilta palattu, mutta ehkä hieman ikävin seurauksin: nenä vuotaa ja on aivan vetämätön olo. Kävin äsken virumassa saunan lämmössä, mutta siitäkin huolimatta poskionteloita särkee ja nenäliinapaketti on tarpeen. Onneksi ei juuri nyt ole ohjelmaa lähipäiville, niin ei tarvitse perua mitään.

Aloitan kokkaushaasteeni kertomalla elokuvaillan pikkunaposteltavista. Vieraanani oli Tanskassa asuva ystäväni, jota näen aivan liian harvoin. Puhumista tuppaa olemaan usein enemmän kuin kerrallaan ehtii puhumaan, mutta ehdimme me kuitenkin yhden elokuvankin katsoa. Kokeilin seuraavanlaisia ohjeita iltaa varten:

Paistetut chili-suolamantelit
Houkuttelevan helppo inkivääriolut
Jogurttijäädyke

Manteli-ohje on kirjasta Alastoman kokin paluu ja kaksi muuta ohjetta ovat kirjasta Alastoman kokin onnenpäivät.

Paistetut chili-suolamantelit s.39
8 annosta


½ rkl (oliivi-)öljyä
250 g. kuorittuja manteleita
1-3 kuivaa, pientä punaista chiliä
2 runsasta hyppysellistä gourmet- tai hienonnettua merisuolaa

Pane öljy ja mantelit kuumaan pannuun. Paista, paahda tai kuumenna jotenkin kullanruskeiksi. Ravistele pannoa silloin tällöin, jotta mantelit ruskistuvat tasaisesti. Samalla niiden maku voimintuu. Murenna chili joukkoon ja lisää suolaa. Sekoittele ja tarjoa (mielellään) kuumina.

Itse korvasin kuivatut chilit chilijauheella. Nämä olivat mitä mainioimpia! Olen aina miettinyt, että miltä suolapähkinät maistuvat. Nämä ovat kaiketikin aika lähellä. Ihan ehdottoman hyviä leffanaposteltaviksi!

Houkuttelevan helppo inkivääriolut s. 297
4-6 annosta


140g. tuoretta, pestyä ja kuorittua inkiväärinjuurta
4 rkl fariinisokeria
2-3 sitruunaa
1 litra hiilihapollista kivennäisvettä
tuoreita mintunoksia

Raasta inkivääri karkeaksi raasteeksi. Kumoa raaste ja inkivääristä valunut mehu kulhoon. Ripottele päälle sokeria. Kuori 2 sitruunaa perunankuorimaveitsellä. Heitä kuoret inkiväärikulhoon ja painele niitä survimella noin 10 sekuntia, jotta kuorista irtoaa makua. Purista sitten sitruunooista mehut ja kaada melkein kaikki kulhoon. Lisää kivennäisvesi.

Anna maustua 10 minuuttia. Maista. Jos maku on liian hapan, lisää hieman sokeria, tai jos makeutta on liikaa, lisää silloin sitruunaa. Koska ainemäärät hieman vaihtelevat, niin maistele ja seuraa omaa makuasi. Kaada lopuksi inkivääriolut harvan siivilän läpi kannuun, lisää paljon jäämurskaa ja muutamia mintunoksia.

Tässä oli jokseenkin hassu maku. Olen maistanut kaiketin kerran aikaisemmin inkivääriolutta, eikä tämä maistunut kyllä ainakaan mielikuvieni mukaan samanlaiselta. Ei tämä pahaakaan ollut, mutta ehkä tätä on kehiteltävä. Itse vähentäisin hieman inkiväärin määrää ja lisäisin vähän sitruunaa (tuon ohjeessa mainitun kolmannen). Kokeilen kyllä uudestaan ja annan tuomioni vasta sitten.

Jogurttijäädyke s. 89
4-6 annosta (ohjeselostus on oma mukaelmani alkuperäisestä)


300 g. hyviä pakastemarjoja (minä käytin kylläkin tämän sijaan säilykemangoa, sillä uusia marjoja ei oltu vielä kerätty tuohon aikaan)
5 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl juoksevaa hunajaa
koristeeksi esimerkiksi keksejä

Jäisiä/kylmiä aineksia käytettäessä ainekset voi sekoittaa tehosekoittimessa kerralla, noin 30 sekuntia riittää. Mikäli käytät sauvasekoitinta, toimi hieman varovaisemmin, kaikkia aineksia ei kannata sekoittaa kerralla.

Mangoa käyttäessäni soseutin mangon ensimmäiseksi ja lisäsin vasta sitten muut ainekset joukkoon. Tämän jälkeen seos oli pakastimessa jäätymässä ja se nautittiin pääosin jäätyneenä.

Aivan mainio "jäätelönkorvike" ja kesähelteiden virkistäjä, kunhan muistaa seisottaa jäädykettä hetken huoneenlämmössä ennen syömistä.

Mukavaa lauantai-iltaa kaikille!

5 kommenttia:

Mamma N kirjoitti...

Minua on aina viehättänyt sana inkivääriolut, mutten ole koskaan maistanut! Pitäisikö tätä kokeilla, vaikka itse vähän skeptinen oletkin...

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Eikös se ollut niin että Viisikko-kirjoissa juotiin inkivääriolutta? Voisin uskaltautua tuota olutta maistamaan...

Saila kirjoitti...

Hitsi miten herkullisen kuuloisia! Varsinkin nuo mantelit, siis ajatuskin niistä, vie kielen. Mä olen maistanut inkivääriolutta Yhdisvalloissa (siellä kai sitä melkeinpä vain on), ja oli se aika outoa. Oudointa oli se, että se ei ollutkaan olutta, sillä näin olin aina kuvitellut :-D
Ressu juo aina inkivääriolutta, en muista että Viisikoissa... ehkä. Niistä on pitkä aika.

Cheri kirjoitti...

Ihania kesäherkkuja. Täytyypä kokeilla, kiitos kun jaoit ohjeet.

Elina kirjoitti...

Myrsky muistaa aivan oikein! Minunkin lapsuuteeni kuuluneissa Viisikoissa juotiin todellakin inkivääriolutta. Pitäisiköhän lainata vanhat viisikot joskus kirjastosta? :)

Ja tosiaankin, oluttahan inkivääriolut ei nimestään huolimatta ole. Tämäkin on tällainen pikainen resepti, oikea inkivääriolut tehdään huomattavasti pidemmällä prosessilla.