tiistai 25. joulukuuta 2012

Jouluruokailuja

Jouluruoka näyttelee melkoisen suurta osaa minun joulussani. Jouluna sitä haluaa herkutella oikein runsain mitoin, ikäänkuin "luvan kanssa". Hyvälle ruoalle on myös mukava miettiä kattausta ja nyt teenkin tässä läpileikkauksen jouluruokailuihin aaton osalta.


Jouluaaton aamiaisella nautittiin uunipuuroa rusinasopan kera, kotitekoisia karjalanpiirakoita munavoin kera sekä sitruunaista turkinpippurikakkua ja pipareita kahvin kanssa.

Olen ostanut joskus itselleni savikulhoja, joista suurin toimii uunipuuron paistokulhona, toinen puurokulhona ja kolmas sokerikulhona. Savisen mukin olen tuonut muistaakseni Virosta. Tärkein on kuitenkin puulusikka, jolla nautin joulupuuroni joka joulu. Lusikka on isäni tekemä, hän on tehnyt sen noin viitisenkymmentä vuotta sitten. Nyt kun isästä on aika jättänyt, tuntuu tärkeältä käyttää juuri tuota lusikkaa jouluisin. Vaikka poismenosta on aikaa jo toistakymmentä vuotta, lusikan merkitys tuntuu vahvistuvan sitäkin lujemmaksi.



Jouluaattona nautitaan myös glögiä ja glögihetki onkin yleensä joulurauhan julistuksen jälkeen.

Tänä vuonna vaalean glögin kanssa nautittiin suolaisia joulutorttuja sekä kahdenlaista juustokakkua, valkosuklaa-mansikkakakkua ja lakkakakkua.

Rusina- ja mantelikulhot ostin viime joulun alennusmyyntien aikaan ja nyt kulhot ovat päässeetkin ensimmäistä kertaa tositoimiin.



Jouluaatto huipentuu tietenkin jouluateriaan, joka nautitaan illansuussa.





Tällä kertaa perinteisten jouluruokien lisäksi pöydästä löytyi myös uudempiakin herkkuja, esimerkiksi pepperonihyytelöä, täytettyjä kananmunia, sillitartaria ja kikhernesalaattia.

Joulumenu 2012

kikhernesalaatti
päärynä-aurajuustosalaatti
sienisalaatti
rosolli ja kastike
punasipulihilloke

kylmäsavulohirullat
sillitartar

täytetyt kananmunat (kahta laatuaan)
pepperonihyytelö

kinkku ja aurajuustosinappi
pekoni-sipulilihapullat
prinssinakit
joululaatikot (lanttu-, porkkana-, imelletty peruna- ja maksalaatikot)
keitetyt herneet
nuoret perunat tillillä ja voilla maustettuna
broilerikastike

Jälkiruokana nautittiin luumurahkaa. Tarkoituksena oli nauttia illemmalla myös juustolautanen hedelmineen ja hilloineen, mutta eihän kukaan jaksanut syödä liiemmin mitään jouluaterian jäljiltä. Niinpä juustot nautitaan tänä iltana, joulupäivän kunniaksi.

Maukkaita joulupäiviä kaikille!

4 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Onpa teillä herkuteltu! Nuo perinteiset punasaviset kipot ja kulhot ovatkin todella kauniita.

Myrsky ja Minna kirjoitti...

Joku on nyt laittanut kystä kyllä ihan huolella! Kuulostaa oikein herkulliselta.

Paula kirjoitti...

Teillähän on ruokia kuin Lähi-idän matkallani taannoin. Meillä oli varmaan 1/4 osa valikoimasta. Totesin tänään, että kerrankin onnistuin niin, ettei jouluruokia tarvitse syödä uuteenvuoteen tai jopa loppiaiseen saakka. Ehkä sinun joulupöydässäsi olikin enemmän syöjiä. Sinä olet ihan täydellinen jouluemäntä, jos kaikki nuo herkut olet laittanu.

Elina kirjoitti...

Saila: Ne kuuluvat minun suosikkeihini ja toivoisinkin löytäväni noita pieni puurokulhoja vielä 3-5 lisää.

Myrsky: Viimeisiä rippeitä syödään vielä tänäänkin, tosin meillä on vain kinkkua tähteenä.

Paula: Se onkin hyvä juttu se, että osaa mitoittaa pöydän antimien määrän sopivaksi. Laitoin suurimman osan ihan omin kätösin, tosin rosolli, sienisalaatti ja limppu ovat ostettuja ja laatikoista vain porkkanalaatikko on kotitekoista, mutta kaikki muu on kyllä itse tehtyä. Jopa ne karjalanpiirakat tänä vuonna!