lauantai 28. huhtikuuta 2012

Yrtti-haaste

Otsikon nimestä huolimatta kyse ei ole mistään kiertävästä haasteesta, vaan pohdiskelen tässä sitä, miten saisin itselleni pienen yrttitarhan kissoista huolimatta parvekkeelle.


Kissojen luottotiedot ovat olleet ja menneet mitä tulee mihinkään elävään ja vihreään... Mutta tahtoisin silti kasvattaa edes muutamaa yrttiä kotona. Haaveissani siintävät vähintäänkin basilika, herneenversot ja korianteri.


Menen tänään mökille ja ajattelin etsiä aitasta vanhan hyllyn. Voisin hieman muokata sitä nyt loman aikana ja kokeilla olisiko siitä yrttihyllyksi. Ehkä pieni rima ja uutta väriä pintaan, hmm... Muutoin olemme vapun ajan kissojen kanssa varmaankin lähinnä mummolassa. Kotonakin kyllä riittäisi puuhaa ja jotain teenkin, makuuhuone on vähintäänkin kaaoksen vallassa kun huonekalut vaihtuvat.


Ajattelin hyllyä tuonne katonrajaan, olisiko hupsu idea? Jos täyttäisin hyllyn aivan täyteen ja laittaisin sen alunperinkin ihan lähelle kattoa, niin ehkä kissat eivät pääsisi sinne mitenkään (tai sitten seurauksena on iso kasa sirpaleita ja multaa ja kolme säikähtänyttä kissaa). Samalla saisin paikan johon saisin sidottua lasituksen avausnarun. Sekin on hieman riskialtis viritelmä se, varokeinoja mietitäänkin oikein urakalla.


Eihän tuo varmaankaan ole paras paikka kasveille, mutta jos välttäisi kuitenkin?Muutenkin olen miettinyt hieman parvekkeen laittoa. Kunhan kissatkin taas kotiutuvat kunnolla, niin tavaraa täytyy karsia. Kukkia en voi laittaa, ensimmäistä kertaa moneen vuoteen. Olen kuitenkin ajatellut parvekkeen lattian laudoittamista, sillä maalaamaton betoni on aika kylmä sekä jalkapohjiin että ihan värinäkin. Seinät olen myös ajatellut maalata uudestaan valkoisella. Mutta niiden aika lienee sitten joskus tulevaisuudessa.

Mukavaa lauantaita!


6 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Mulle tuli ekaksi mieleen sellainen, että joku tuommoinen hyllykkö, mikä tuolla nurkassa on, voisi toimia yrttitarhana, jos sen seinät vuoraisi esim. kana- tai sihtiverkolla ja etulaitaan tekisi vielä verkotetun oven. Yrteillä olisi oma "häkki" ja ne saisivat olla kissojen leikeiltä rauhassa.

Myrsky kirjoitti...

Ei huono idea tuo Sannan idea. Entäpä minikasvihuone? Vai tuleeko yrteillä siellä liian tukalat oltavat mahdollisen kuumuuden vuoksi?

Elina kirjoitti...

Sanna, ei lainkaan pöllömpi idea kyllä ja jossain vaiheessa toteutettavissa, tosin ei ehkä nyt :( Mutta idean pistä ehdottomasti korvan taakse, oikein hyvä idea! Tuo hylly on aika hutera ja siitä lähtee kissojen edestä oikeastaan kaikki tavarat pois. Täytyisi siis ostaa uusi hylly ja siihen tarpeet tai rakentaa hylly alusta alkaen itse, joten katsellaan sitä ideaa ensi vuonna!

Myrsky, minikasvihuonekin olisi ihan kätevä, mutta siinä tosiaan voisi kasveille tulla jo liian kuuma kun sitä ei voisi pitää yhtään auki :/

On tämä monimutkaista vaan mitäpä ei kissojen eteen tekisi! :D

Ehkä jonkinlaista riippuvaa yrttitarhaa voisi ajatellakin, tosin nekin taitaisivat olla liian alhaalla.

Elina kirjoitti...

Mulla on vähän samantapaisia suunnitelmia kesäksi parvekkeelle. Sisällä kissat pääsevät kaikille tasoille, joten amppeli on ollut se pakkoratkaisu, jos meinaa pitää kasvit hengissä. Tai se minikasvihuone yrteille. :)

Meillä on muuten parvekken lattialla sellaisia painekyllästettyjä puulaattoja. Ostin muistaakseni K-raudasta ja ovat kyllä mukavammat kuin betonilattia, kun hipsii paljasjaloin parvekkeelle aamukahville. :)

Elina kirjoitti...

Apua, ensimmäinen kommenttini ei ilmeisesti lähtenytkään. Mutta sellaista piti sanomani, että meilläkin maistellaan kaikkea vihreää, joten niiden kanssa saa olla tarkkana. Oikeastaan amppelit ja minikasvihuoneet ovat olleet ainoita kissasuojaisia vaihtoehtoja, koska sisällä nämä täystuhot pääsevät jokaiselle tasolle.

Meillä on muuten parvekkeella puiset laatat lattialla, ihan K-Raudasta ostetut. Ovat kyllä mukavat, kun voi paljasjaloin tassutella partsilla eikä tarvitse tossujakaan pitää kuin ennen paljaalla betonilla. :)

Elina kirjoitti...

Elina, sellainen lautaratkaisu olisi kyllä kätevä varmasti! Täytyy nyt vielä miettiä ja pohdiskella, mutta eiköhän tähän ratkaisu vielä keksitä :)