sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Joulupainajainen

Viime yönä näin joulupainajaisen, järjestyksessään tämän vuoden kolmannen.

Joulupainajaisilla tuntuu olevan muuan yhdistävä tekijä: uneksija on unohtanut joulun ja havahtuu unessa siihen, että jouluaatto onkin jo käsillä. Usein uneksijalla ei ole silloin valmiina lahjoja eikä ruokia ja ajankohtakin on jo sellainen, että niitä on enää mahdotonta hankkiakaan. Joulumieli mytistyy ja joulu otetaan vastaan koruttomasti ilman minkään sortin juhlintaa.


Minun viime öinen uneni liittyi tällä kertaa jouluruokiin. Tällä kertaa olin sentään edes jotensakin valmistautunut jouluun. Kuitenkin heräsin jouluaattona joskus vähän yli kahdeksan ja paniikissa ajattelin että apua, enpä olekaan muistanut ostaa kaikkia jouluruokia! Niinpä lähdin paahtamaan kauppaan ja iltapäivään mennessä olin löytänyt jostain jättimäisestä superhypermarketista suurinpiirtein kaiken tarvitsemani. Autoon asti selvittyäni mieleeni alkoi kuitenkin tulvia sellaisia ruokalajikkeita, joita en ollut muistanut ajatella aiemmin ollenkaan. Kello oli olevinaan neljä (ja kaupat auki, mikähän rinnakkaisjoulutodellisuus se oli?) ja lähdin metsästämään vielä lohta kaupasta. Kauppa oli kasvanut jälleen kokoa ja itku kurkussa etsin löytymätöntä lohta hyllyjen välistä ja surin sitä, kun en ollut ehtinyt nähdä yhtään lastenohjelmaa saatika joulurauhan julistusta. Enkä tulisi ehtimään edes saunaan tai hautausmaalle, ja koko ilta menisi vielä ruokaa laittaessa (enkä ollut enää saanut edes kaikkia ruokatarvikkeita) ja tiskatessa. Herätessäni mieli taisteli vielä tätä kauhistuttavaa ajatusta vastaan, mutta onneksi huono olo meni pian ohitse, kuten tavallisestikin.


Olen siinä uskossa, että joulupainajaiset ovat suhteellisen yleisiä jouluihmisten keskuudessa. Olen tullut siihen tulokseen, että kyse on pohjimmiltaan menetyksen pelosta. Monelle joulu symboloi kaikkea hyvää ja kaunista: on rakkaita ihmisiä, ruokaa ja lämpöä, onnellisuutta ja iloa. Jouluun on helppo luoda odotuksia, mutta yhtä helppo siihen on kohdistaa myös pelkojakin. En siis usko, että joulupainajaisia uneksivat henkilöt pelkäisivät joulua tai kärsisivät jouluahdistuksesta (en ainakaan lue itseäni siihen kastiin).


Näetkö sinä joulupainajaisia tai kummitteleeko unissasi jokin muu aihe?

Täällä ollaan edelleen sairasvuoteessa. Kuumeilu on muuttunut kuitenkin "vain" lämpöilyksi, mutta yskä, korvasärky ja muut nuhan oireet ovat edelleenkin vaivoina. Antibioottikuurinkin olen syönyt jo melkein loppuun saakka, siksi vähän ihmettelenkin että miksi tauti jyllää aina vain. No, eiköhän tässä kuitenkin ole suuntana vain ylöspäin, ainakin niin toivotaan!

5 kommenttia:

Mehu kirjoitti...

Siis aivan uskomatonta, mutta minäkin näin juuri viime yönä joulupainajaista!!! :O Ja tosiaan, niin kuin tiedät, olen todellinen Jouluihminen ja Joulu-aika on 100%:sesti vuoden parasta aikaa! ♥

Minä olen alkanut nähdä muutaman viime vuoden aikana joulupainajaisia, joissa toistuu aina samat 2 teemaa: On aatonaatto ja tajuan etten ole lähettänyt kellekkään joulukortteja, sekä suurinosa VANHEMPIENI joululahjoista on vielä ostamatta. Jotenkin miellän, että unissani asun yhä vanhempien luona ja siksi ne on juuri ne heidän lahjat päällimmäisenä mielessä. ;)
Hassu juttu on se, että nyt uusimmissa unissa olen alkanut muistella menneitä joulupainajaisia tyyliin: "Siis apua, taas unohdin ne kortit, niin kuin viime vuonnakin!" Joskus taas näen unta, että jouluasiat on hyvin mallillaan ja muistelen miten "viime vuonna" (edellinen joulu-uni) unohdin lähettää kortit. x')

No mutta, viime yönä olin Tiimarissa ostamassa joulukortteja, kun juuri muistin että huomenna on viimeinen postituspäivä! Samalla ostin vanhemmilleni joululahjoja ja niihin lahjapapereita. ^^,

Myrsky kirjoitti...

Voi ei, olet vieläkin sairaana!

Minä en näe joulupainajaisia. Paitsi joskus ollessani silmät auki!

Kipeänä ollessani näen useasti putoamisunta. Muulloin pahaa unta nähdessäni pidän meteliä, inisen ja huudan. Ei ollenkaan kiva juttu vieressä/jalkopäässä nukkujan kannalta.

Cheri kirjoitti...

Pidän kovasti joulusta, mutten ole koskaan nähnyt joulupainajaista. En myökään ota stressiä joulusta vaan se on minulle ihanaa vaapaa- ja lepoaikaa pimeinpänä aikana. Koristelen mielelläni jouluksi, ja kaikkea muuta sen mukaan mitä ehdin, paineita en ota.

Zepa kirjoitti...

heh, no tässäpä yksi painajaislaji johon en ole törmännyt ollenkaan. (Joo, en ole jouluihminen :-) Mulla vakio on se että asun aina jossain muualla kuin omassa kotona, ja ihmettelen miten olen sinne päätynyt, onko asunto oma vai vuokrattu jne, ihan pihalla.

Elina kirjoitti...

Mehu: Onpas hauska sattuma! :D Onneksi ehdit vielä ennen viimeistä lähetyspäivää ;)

Myrsky: Vieläkin... Putoamis-unetkin kuulostavat pelottavilta!

Cheri: Kyse ei liene niinkään joulustressistä vaan joulun menettämisen pelosta, näin ainakin olen tullut siihen tulokseen :)

Zepa: Kuulostaapa jännältä! En ole koskaan nähnyt tuollaista unta, vaikka paljon erilaisia talo-unia näenkin.