lauantai 22. syyskuuta 2012

Sadonkorjuuta syyspäiväntasauksena ja hieno kellari


Tänään meillä on juhlittu syyspäivätasausta sadonkorjuun merkeissä, eli nostin viimeinkin keväällä kylvämäni valkosipulit maasta. Sainkin ihan kelpo saaliin ottaen huomioon sen, etten ole koskaan aikaisemmin viljellyt minkäänlaista sipulia ja tämä oli lähinnä kiinnostuneen kokeilu, että olisiko tästä taas uudeksi tavaksi (pyrkien taas lähemmäksi ja lähemmäksi omavaraisuutta). Sain valmiiksi  kylmäkäsitellyt sipulit koulukaveriltani keväällä ja laitoin kasvimaan mummolaan, kerrostalossa kun ei oikein tuo viljeleminen luonnistu kovinkaan suuressa mittakaavassa.


Ei tullut hurjan suuria yksilöitä, mutta suurempia kuitenkin kuin odotin.
Makukin on varsin hyvä.Samalla kertaa esittelen teille mielelläni mummolan kellarin. Se on yksi hienoimmista kellareista mitä tiedän, vaikkei kellarikokemukseni olekaan kyllä mitenkään erityisen laaja. Aikaisemmin en ole kuitenkaan nähnyt täälläpäin yhtään tällaista kellaria, vain sellaisia maantasalla olevia tai korkeintaan lievästi alennettuja yksilöitä. Muualla maailmassahan on vaikka kuinka paljon hienoja kellareita, mutta täällä hienoihin yksilöihin on vaikeaa törmätä.Tämä kellari on kuitenkin rakennettu niin, että rappusia myöten laskeudutaan kalliopinnan tasalle. Ulkoapäin ei uskoisikaan, millainen kellari on kyseessä.Kesällä kallio viilentää kellaria ja talviaikaan siitä vapautuu vastaavasti lämpöä, mikä pitää kellarin lämmön tasaisena. Kellarissa on ihan omanlaistaan satumaista tunnelmaa ja miksikäs ei olisikaan, onhan kellarikin jo melkoisen vanha, samalla tavalla kuin koko paikkakin.Syksy on nyt virallisestikin täällä. Maisemat ovat jo rusentuneet, eikä kaunista keltaista ole liiemmin näkynytkään. Seuraavaksi aletaan matkata kohti talvea ja luonnon lepokautta. Yllä viikko sitten näpertelemiäni sammalpalloja päivänvalossa. Nyt lähden jälleen kerran lämpenemään saunan lauteille.

Kaunista syyspäiväntasauksen iltaa kaikille!
6 kommenttia:

Myrsky kirjoitti...

Komeat valkosipulit saitkin kasvatetuksi! Muistan kyllä postauksesi keväältä kun kerroit niitä maahan laittaneesi.

Cheri kirjoitti...

Komea valkosipulisato, tälläisenä koleana kesänä. Nyt kannattaisi istuttaa ensi vuoden sato. Hyvä kellari on ihana juttu. Mukavaa saunailtaa!

Paula kirjoitti...

Mukava valkosipulisaalis. Jännä sattuma, että minä korjasin tänään purjosaaliini, eli istutin pieniä taimia alkukesällä ja nyt tuli aika jättejä. Hieno kellari teillä mummolassa!

Mimura kirjoitti...

Vau, ihanaa saada jotain omalta maalta eikä kaupasta :) Ollapa kunnolla pihaa, missä möyriä maata. Hienoa, että sinulla on mummola lähellä!

Mamma N kirjoitti...

Minä olen muutamana kesänä miettinyt ämpäri-istutusta, mutta aina unohtanut! Pitää laittaa nyt oikein ylös muistiin.

Komea sato!

Elina kirjoitti...

Myrsky: Olin jo hetken hieman epätoivoinen, sillä reunasipuli oli pari-kolme viikkoa sitten hyvin pieni. Onneksi tuli kelpo sato kuitenkin!

Cheri: Tämä kyseinen lajike on tarkoitettu istutettavaksi keväällä, mutta talvivalkosipuleidenkin kasvattaminen kiinnostaisi kyllä! Kiitos!

Paula: Todellakin hauska sattuma! Mukavaa, että sait kunnon saaliin :)

Mimura: Minustakin on paljon mukavampaa saada oman maan satoa kuin kaupan antimia :) Nimitän mummmolaksi äitini ja hänen miehensä asuinpaikkaa, vaikkei minulla kissalapsia "kummoisempia" lapsia vielä olekaan. Vanhalle paikalle sopii hyvin mummola nimitykseksi :)

Mamma N: Kokeile ihmeessä! Muistilaput ovat toisinaan hyvästä :)