Mitä sinä näet seuraavassa kuvassa?
Ruotojako? En ajatellut ihan sitä.
Mitäkö minä sitten näen siinä? No helmiä tietenkin!
Seuraavaksi vielä keittämistä ja ehkä värjäämistäkin. Jostain luin, että luuta voisi värjätä kangasväreillä. Ehkä se toimisi ruotoihinkin (onhan sekin luuta) ja ehkäpä kokeilenkin sitä kikkaa lähiaikoina. Ehkä se poistaisi riittävästi samaa kellastumista kuin mitä luissakin yleensä keittämisen jälkeen esiintyy? Nyt tyydyn kuitenkin siihen, että nämä helmet tulevat tulevaisuudessa kellastumaan.
Onko kukaan kokeillut? Vinkkejä otettaisiin vastaan!
Joskus Strömsössä näin tällaisia helmiä ja niistä valmistettuja koruja. Nyt lomalla on sen verran aikaa, että onhan tällaisten tekemistä kokeiltava. Ilmeisesti tämä on sen verran vanhaa käsityöperinnettä, että jo ihan senkin takia tämä on niin mielenkiintoista.
Mainiota tiistai-iltaa kaikille!
6 kommenttia:
Luunkerääjänä pitää heti vastata. En ole värjännyt luita tekstiiliväreillä, mutta joskus olen valkaissut niitä vetyperoksidiliuoksella, oikean vahvuuden sain joskus Eläinmuseosta, mutten nyt muista sitä. Olen myös mustannut luita Maasai-heimon reseptin mukaan: ihraa ja nokea :) Minulla on siitä postauskin: http://autuasolo.blogspot.fi/2011/08/mustaa-luuta.html
Luulisin, että itse tykkäisin ihan sellaisista kellastuvista helmistä, jos ne kellastuvat samalla lailla kuin luu yleensäkin. Sellainen kellertävä luunvalkoinen on kaunis väri ja voi olla, että siihen tulee luonnostaankin vähn elävä pinta?
Onpa teillä ollut juhlahumua, ihanan näköiset tarjoilut ja koristelut!
Mielenkiintoinen projekti! Itse olen luita valkaissut vetyperoksidiliuoksesta ja liitujauhosta tehdyllä tahnalla. Tahna on levitetty luun (hirvenkallon) päälle, annettu vaikuttaa ja ylimääräinen harjattu pois. Vetyliuoksen vahvuus on 32% Näin vahvaa ei ehkä apteekista saa, vaan se täytyy ostaa jotain muuta kautta. Tuon vahvuinen liuos on aika syövyttävää, sen kanssa täytyy käyttää suojakäsineitä. Jos tuommoisen tahnan levittää ruodoille, se voi pintaa haurastuttaa ja kangasväri saattaa tarttua paremmin. En tiedä, enkä ole varma.
En olisi keksinyt nähdä helmiä kalanruodoissa. Mutta totta, jossain museossa olen nähnyt vanhoja koruja, joita on tehty luusta, kalanruodoista. Myös hiukset, höyhenet ja eläinten hampaat ja nahka ovat tai ovat olleet korumateriaalia.
Myöhästyneet onnittelut juhlien johdosta!
Onpa huisin käytännöistä, ku ensi saa massun täyteen herkullista kalaruokaa ja ruodotkin voi kierrättää koruiksi. Huisia!
Cheri: Tuo mustaus näyttikin erityisen mielenkiintoiselta!
Saila: Ajattelinkin, että jos osan jättäisin tuoltaan, osan koettaisin värjätä ja osan kokeilen puhdistaa ehkä vielä eri tavalla.
Myrsky: Kiitos vinkeistä! Olisikohan sellainen liian vahva liuos niin ohuelle luupinnalle... Kun jotkut lähteet sanovat kallonkin olevan osittain liian haurasta vetyperoksidivalkaisulle (otsaluu).
Paula: Vanhat ja perinteiset materiaalit ovat siitäkin hyviä, että niiden saatavuus on suhteellisen hyvä, itsekin hankittuna. Kiitos!
Nettimartta: Eikös olekin! Nyt kaikki joukolla kalasopan keittoon ja helmiä tehtailemaan :)
Lähetä kommentti